HSP | Hoog Sensitief Persoon
Sommige mensen weten al van jongs af aan dat zij hooggevoelig, oftewel hoogsensitief zijn. Anderen komen hier pas op latere leeftijd achter. Wat je leeftijd ook is, leer jezelf zo goed mogelijk kennen met jouw unieke kwaliteiten en kenmerken! Dit helpt voorkomen dat je vooral lasten ervaart in plaats van te kunnen leven met al je mooie en sterke kanten.
Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt ...
Wat is HSP | Hoogsensitiviteit | Hooggevoeligheid?
Een op de vijf mensen is hoogsensitief, in Nederland ook wel hooggevoelig genoemd. Veel Hoogsensitieve Personen (HSP) voelen zich anders dan anderen omdat de gemiddelde mens het vaak net wat anders doet. Maar realiseer je dat twintig procent gevoeliger is op allerlei vlakken.
Hooggevoeligheid brengt veel sterke eigenschappen met zich mee en kent een samenspel van karakterkenmerken, bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel en een goed inlevingsvermogen. Ook creativiteit, oog voor details en een zorgzaam en bewust karakter zijn kenmerken. De zintuigen bij HSP’s functioneren ‘fijngevoeliger’ waardoor alles intenser binnenkomt en de verwerking hiervan meer tijd in beslag neemt. Je ziet het zowel bij mensen als dieren terug, denk bijvoorbeeld aan het kleine aantal paarden dat de kudde waarschuwt bij gevaar. De wereld is rijker door HSP’s als ze goed in balans zijn. Zowel in de hulpverlening en het onderwijs als in de muziek-, film- en theaterwereld werken in verhouding meer HSP’s.
Prikkels en grenzen
Ervaar je geluiden, geuren, licht, drukte of je totale omgeving sterker dan anderen? Dat is begrijpelijk, omdat een hooggevoelig persoon prikkels van buitenaf over het algemeen sterker binnenkrijgt. Er zijn veel meer antennes die daardoor veel meer waarnemen. Ook sfeer en stemmingen worden opgepakt en vaak feilloos aangevoeld.
HSP’s bezitten de kunst enorm en intens van veel dingen te kunnen genieten. Daartegenover staat dat ze ook méér last van ervaringen hebben zoals kritiek, onrechtvaardigheid, stress en negatieve gedachten. Dit alles maakt dat de balans eerder zoek is en er lichamelijke en psychische klachten voor kunnen komen. Veel HSP’s krijgen een burn-out als zij zichzelf nog niet genoeg door hebben in hun hooggevoeligheid, zichzelf daar nog niet in accepteren en er nog niet naar handelen.
Het is daarom belangrijk niet door te schieten in je HSP-eigenschappen. Door te onderzoeken wat écht bij jou past en door je grenzen te bewaken én ze op tijd aan te geven, worden jouw kwaliteiten geen valkuilen!
Ik oefen mezelf steeds weer om zo waarachtig en puur mogelijk in het leven te staan. Dat is wat ik ook jóu gun en waarin ik je coach: om met je hooggevoeligheid zo zuiver mogelijk in het leven te staan en samen te vallen met jezelf. Je overlevingsmechanismen en maskers los te laten, te ontdekken wat jou juist zo uniek maakt, waar jij blij van wordt en waardoor jij je vrij voelt, zodat jij in kracht en kwetsbaarheid je pure zelf kunt leven!
Ontdek je missie
De één heeft pas net ontdekt dat hij HSP is, de ander weet het al langer. In beide gevallen is de vraag: hoe zorg je ervoor dat je het goed hebt en houdt met jezelf? Wanneer je eenmaal doorhebt dat je hoogsensitief bent en de grootste ‘lasten’ achter je hebt gelaten, is het tijd om je te focussen op je werkelijke doel. Hoogsensitieve mensen voelen bijna allemaal een soort missie in zich. ‘Waarom ben ik hier op aarde en in mijn leven? Wat heb ik te leren? En wat kan ik toevoegen aan de wereld om me heen?’ zijn vragen die je bezig kunnen houden.
Aan de hand van meerdere korte sessies Treebreeze in Ede – gaan we hier samen mee aan de slag. De coaching is bedoeld om een-op-een met jou te onderzoeken wat je in je leven hebt meegemaakt en wat hiervan de diepere betekenis en rode draad is in combinatie met je hooggevoeligheid. Levensthema’s worden duidelijk en je richting daarmee helder, waardoor jij veel beter weet en voelt welke beslissingen je wilt nemen en welke keuzes je gaat maken bij alles wat je in het vervolg van je leven tegenkomt.
Thema’s die aan bod kunnen komen bij jouw ‘missieontdekkingstocht’?
- Hoe ziet jouw ‘landkaart’ er tot nu toe uit?
- Wat zijn terugkerende thema’s/patronen in je leven?
- Wat zijn je lessen waardoor je kunt groeien in plaats van blokkeren?
- Welke benodigde kwaliteiten heb je al en welke wil je verder ontwikkelen?
- Waar geniet jij van en voel jij je blij en vrij door, zodat je dit kunt integreren?
- Welke stappen ga je dús nu en in de toekomst zetten om jouw leven beter vorm te geven, zodat het jou dient in het uitdragen en leven van je missie en in het blij en vrij durven leven van ‘JOU’!