Annelyn de Boer Coaching
Toets jouw vrijheid
Annelyn de Boer Coaching
Annelyn de Boer Coaching
keyboard_arrow_up

DOE DE HSP | HS-HSS testen

Deze testen geven je een indicatie of je inderdaad een HSP bent of mogelijk zelfs een hoogsensitieve HSS (HS-HSS). Daarnaast kunnen ze een startpunt zijn voor een gesprek over hoe jouw unieke hooggevoeligheid eruit ziet en hoe je zoveel mogelijk tot je recht kunt komen mét je hooggevoeligheid.

Beantwoord de vragen zo nauwkeurig mogelijk en tel je aangeklikte punten per kolom op. Heb je bij de HSP Privé-test meer dan 14-16 vragen beantwoord met ‘altijd | vaak’ dan is de kans zeer groot dat je een HSP bent. Bij de HSP Werk-test is dat vanaf 12-14 vragen.

Wil je na deze twee HSP-testen ook testen of je een HS-HSS bent doe dan nog de derde test. De kans is zeer groot dat je naast de HSP ook de HSS bent wanneer je bij deze test een uitslag van meer dan 12-14 hebt bij ‘altijd| vaak’.

Vanuit mijn ervaring, door het coachen van meer dan duizend HSP’s | HS-HSS’n, weet ik dat de vragen die je met ‘twijfel’ hebt beantwoord na bespreking vaak ook in de kolom ‘altijd | vaak’ terecht komen.

HSP Privé-test

Nr Vraag Herkenning
Altijd-Vaak Twijfel Zelden-Nooit
1. Bewustzijn van subtiele signalen in de omgeving.
2. Gemakkelijk beïnvloed worden door de stemmingen van anderen.
3. Gevoelig zijn voor pijn.
4. Behoefte hebben om je op jezelf terug te trekken, bijvoorbeeld tijdens drukke dagen.
5. Gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne in koffie en/of het (onbewust) al niet drinken.
6. Gemakkelijk overvoerd worden door / last hebben van dingen als (fel) licht of juist te donker bijvoorbeeld in ruimtes, sterke geuren die als niet-lekker ervaren worden, stoffen / kledingstukken die prikken-kriebelen, harde geluiden.
7. Een rijke en complexe innerlijke belevingswereld hebben (die vaak niet te volgen is door anderen), grote fantasie en/of creativiteit hebben (niet persé op kunstzinnig gebied … kan ook zijn op het gebied van bijvoorbeeld oplossingen bedenken).
8. Zich niet op het gemak voelen bij harde geluiden en deze willen vermijden (geluiden die niet zelf gekozen zijn zoals bijvoorbeeld van sirenes, bladblazers, klikkende pennen).
9. Diep geroerd kunnen raken door kunst of muziek.
10. Consciëntieus / gewetensvol zijn (= eerlijk en zorgvuldig zijn, zich volkomen bewust van z’n verantwoordelijkheid in de meeste situaties en daardoor niet snel regels overtreden. In de klas of op het werk er bijvoorbeeld uit springen door als prettig ervaren te worden).
11. Gemakkelijk / snel schrikken.
12. Opgejaagd / gestrest voelen als er veel gedaan moet worden in korte tijd.
13. Weten wat er moet gebeuren / wat er moet veranderen, als mensen zich in hun omgeving niet prettig voelen (bijvoorbeeld zien dat iemand last heeft van het zonlicht en het gordijn een stukje dicht doen of dat iemand niet lekker zit en een andere stoel pakken, enz).
14. Geïrriteerd raken als mensen proberen jou teveel dingen tegelijk te laten doen en er dus veel verwacht wordt van je op korte termijn: je veel ‘moet leveren’.
15. Er op gespitst zijn om te voorkomen fouten te maken of dingen te vergeten.
16. Niet naar gewelddadige films of tv-programma’s kunnen en/of willen kijken.
17. Je ongemakkelijk voelen als er veel om je heen gebeurt: bijvoorbeeld veel mensen bij elkaar, druk programma, veel drukte om je heen (kan ook in het verkeer zijn).
18. Erge honger heeft een sterke invloed op je concentratievermogen of op je humeur. Je ook sneller 'flauw' voelen tussen de maaltijden door, en wat moeten eten.
19. Veranderingen in je leven (die je niét zelf verzonnen hebt) brengen je van je stuk / van slag.
20. Een neus hebben voor (delicate/verfijnde) geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en daarvan erg kunnen genieten. Ook subtieler kunnen ruiken, proeven, horen, zien dan veel mensen om je heen ( bijvoorbeeld als eerste ruiken dat het gas nog aan staat)
21. Het uit de weg gaan van situaties die je van streek maken of overbelasten heeft hoge prioriteit.
22. Bij het 'op de vingers gekeken worden' zo nerveus of gespannen worden dat de prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
23. Als kind gevoelig en/of verlegen gevonden wordt door ouders of leraren, omdat je iemand bent die liever eerst de kat uit de boom kijkt.

Deze vragenlijst, ontwikkeld door Elaine Aron (schrijfster van vele boeken over HSP), is ook te vinden op internet en in veel boeken over hooggevoeligheid.
HSP Werk-test

Nr Vraag Herkenning
Altijd-Vaak Twijfel Zelden-Nooit
1. Een kantoortuin is voor mij een ramp. Ik ervaar voortdurend onrust en kan me slecht afsluiten.
2. Als iets onrechtvaardig is stuit het me enorm tegen de borst.
3. Ik kan chaotisch worden van teveel prikkels, onrust of een slechte sfeer.
4. Ik haat machtsspelletjes. Een sterke bedrijfshiërarchie vind ik onnodig, ik voel me verantwoordelijk voor wat ik doe en houd van eerlijkheid en helderheid.
5. Ik heb rust en 'alleen-tijd' nodig, meer dan de meeste mensen.
6. Zelfs als ik plezier heb in de dingen die ik doe kan ik me overprikkeld voelen als het een tijdje te druk is.
7. Ik kan buiten de kaders denken en gebruik mijn creativiteit optimaal als ik mijn werk zelf vorm kan geven.
8. Ik ben in staat om van een bepaald onderwerp alle kanten te zien en niet alleen maar de kant waar ik het mee eens ben.
9. Ik merk kleine veranderingen op bij andere mensen en in mijn omgeving.
10. Ik kan me verliezen in de dingen waarmee ik bezig ben.
11. Ik zie vaak precies wat er ergens niet goed gaat en waarom.
12. Ik vind het lastig als er verschil zit in wat mensen zeggen en wat hun lichaamstaal weergeeft.
13. Ik weet vaak precies wat een ander nodig heeft. Daardoor kost het moeite om voor mezelf op te komen.
14. Als ik in het middelpunt van de belangstelling sta, kan ik zo gestrest raken ‘dat mijn hoofd het niet meer doet’.
15. Ik heb behoefte aan zinvol werk. Ik vind het moeilijk om dingen te doen die mij niet interesseren en te weinig uitdaging geven.
16. Ik schiet gemakkelijk in tranen.
17. Ik vind het lastig om kritiek te krijgen.
18. Soms heb ik het gevoel dat ik een open zenuw ben en kan ik geïrriteerd raken zonder dat ik weet waarom.
19. Soms betrek ik teveel dingen op mezelf en kijk ik teveel door de ogen van de ander.
20. Ik ben mij in uitzonderlijk hoge mate bewust van de gevoelens van anderen, vaak eerder dan zij zelf.

De HSP Werk-test is samengesteld door Annek Tol, auteur van 'Hoogsensitiviteit professioneel gezien' (Boom/Nelissen, 2014)
HS-HSS test

Doe ook de HSP Privé-test en eventueel de HSP Werk-test voor je de HS-HSS test doet. Uit deze test(en) samen kan blijken dat je een HSP bent die óók (veel) HSS-eigenschappen heeft.

Nr Vraag Herkenning
Altijd-Vaak Twijfel Zelden-Nooit
1. Het liefste ontdek ik allemaal nieuwe dingen, alleen houdt de HSP in mij me nog wel eens tegen door me van alle risico's bewust te maken die eraan vast zitten. Of ik doe het wél maar pas wel goed op (ik durf bijvoorbeeld niet goed te vliegen omdat ik niet zelf invloed kan uitoefenen op de vlucht, of ik rijd liever zelf zodat ik de beslissingen tijdens het rijden kan nemen en niet overgeleverd ben aan degene achter het stuur, of ik ga niet naar een bepaalde plek omdat het daar mogelijk onveilig zou kunnen zijn).
2. Ik houd er van nieuwe omgevingen te ontdekken, ik doe dat wel op mijn eigen veilige manier.
3. Ik loop over van ideeën, maar weet door mijn grote enthousiasme en uitvoeringswens regelmatig mijn daadkracht niet in te zetten omdat het in mijn hoofd inmiddels te chaotisch is geworden. Tegelijkertijd kan ik ook veel verwezenlijken.
4. Mijn vrienden/omgeving/familie vinden het moeilijk te voorspellen wat ik wil of ga doen. Dit kan namelijk per keer verschillen en is afhankelijk van hoe ik me voel of wat op dat moment prioriteit heeft voor mij. Ik ben daardoor niet altijd even gemakkelijk voor mijn omgeving.
5. Ik ben een 'multipotentialite': iemand met vele talenten en mogelijkheden met wie men daardoor ook vele kanten op kan. Als ik het maar leuk vind.
6. Ik ben vaak te porren voor dingen waar een ander (de gemiddelde mens) van denkt dat ze niet te bereiken zijn. Ik krijg ook meer voor elkaar dan de gemiddelde mens.
7. Ik kan (bijna pijnlijk) verveeld raken in conversaties met anderen over (voor mij) oninteressante onderwerpen. Koetjes-en-kalfjes-gesprekken houd ik ook niet van.
8. Ik ga liever naar een plek waarvan ik nog niet weet of ik die leuk vind dan naar een plek die ik al ken en waarvan ik weet dat hij leuk is (ook al is dit laatste ook fijn).
9. Ik word rusteloos als ik lang thuisblijf.
10. Als ik goed in mijn vel zit, houd ik van feesten en bijeenkomsten met (veel) mensen, omdat het daar lééft en sprankelt, meestal moet ik er daarna wel van bijkomen.
11. Ik houd er niet van te wachten zonder dat ik iets te doen heb.
12. Ik lees bijna nooit een boek voor de tweede keer of kijk een film twee keer (tenzij het écht mijn lievelingsfilm is).
13. Ik vind het onvoorspelbare leuk, bijvoorbeeld als ik op ontdekkingstocht ben in een nieuw vakantieoord, als ik maar wél weet of kan inschatten dat het veilig is en betrouwbaar.
14. Als ik iets vreemds zie/hoor, zal ik vaak gaan kijken of onderzoeken wat er aan de hand is. Ik wil het eerst weten, zodat ik het daarna weer kan loslaten.
15. Het verveelt mij als ik elke dag met dezelfde personen door moet brengen, omdat het contact dan eerder neigt naar oppervlakkig en saai. Daarom vind ik het leuk om werk te hebben waarbij ik de deur uit kan en mag en/of met verschillende mensen te maken heb.
16. In vriendschappen vind ik het prima elkaar niet elke dag of week te zien. Als er meer tijd tussen zit, is er weer meer zinnigs om het over te hebben.
17. Ik heb liever geen dagelijkse routine qua school en werk, want ik heb het liefst afwisselende werkzaamheden te doen, zodat ik geen sleur ga ervaren. Routine in huiselijke dingen en persoonlijke verzorging vind ik juist fijn, omdat ze rust geven en ik dan er niet bij na hoef te denken.
18. Ik houd van intense ervaringen en zoek deze graag op.
19. Veel jongeren experimenteren graag met wiet. Ik ben er ook één, maar zo veel verder (als mijn leeftijdsgenoten gaan) wil ik liever niet gaan.
20. Veel jongeren drinken flink alcohol op deze leeftijd. Dat doe ik ook, maar diep van binnen heb ik eigenlijk ook een hekel aan al het onechte gedrag dat mensen gaan vertonen als ze teveel hebben gedronken.

Deze 20 punten beschrijven mijn persoonlijke, praktijk- en literatuurervaringen hoe het is om een hoogsensitieve HSS (HS-HSS) te zijn. Aangezien dit type veel minder voorkomt dan de ‘pure HSP’ kan het zijn dat je met extra vragen zit en/of moeite hebt jezelf te doorgronden. Ik wil je hier natuurlijk graag bij helpen.